Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τούρτα σοκολατίνα με φουντούκια

ΥΛΙΚA
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
3 αβγά,
1 φλ. ζάχαρη,
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (παρά μια κουταλιά),
1 κουταλιά κακάο ή τριμμένη σοκολάτα,
1 κουταλιά νερό,
½ φακελάκι βανίλια.
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι νερό,
1 ποτήρι ζάχαρη,
λίγο λικέρ με άρωμα φουντούκι.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια:
150 γραμ. ζάχαρη,
110 γραμ. φουντούκια, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Για την γκανάς σοκολάτας:
1 ½ φλ. ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα,
1 φλ. γάλα εβαπορέ,
1 κουταλάκι ζάχαρη,
1 κουταλάκι Νουτέλα,
1 κουταλάκι βούτυρο ή μαργαρίνη.
Για τις μαρέγκες:
2 ασπράδια αβγών,
2 κουταλάκια ζάχαρη,
2 κουταλιές άχνη ζάχαρη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι: Χτυπάτε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν προσθέτετε τη βανίλια, το κακάο, το αλεύρι και το νερό. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μίγμα, το αδειάζετε σε φόρμα με σχήμα καρδιάς και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Φτιάχνετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε λίγο λικέρ και το αφήνετε να κρυώσει. Το ραντίζετε στο παντεσπάνι.
Ετοιμάζετε τα φουντούκια: Βάζετε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Όταν λιώσει κι αρχίσει να αποκτά ένα χρυσό χρώμα, προσθέτετε τα φουντούκια και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Ρίχνετε λίγο λεμόνι και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Τα απλώνετε σε λαδόκολλα και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ξύλινου πλάστη τα θρυμματίζετε.
Ετοιμάζετε την γκανάς σοκολάτας: Βάζετε σ’ ένα κατσαρολάκι το γάλα μαζί με τη ζάχαρη να βράσει και στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε για 2 λεπτά και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο να πήξει για 4 περίπου ώρες.
Ετοιμάζετε τις μαρέγκες: Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτετε τη ζάχαρη και όταν η μαρέγκα σφίξει σταματάτε το χτύπημα και προσθέτετε την άχνη. Ανακατεύετε απαλά μ’ ένα κουτάλι. Μ’ ένα κορνέ κόβετε πάνω σ’ ένα ταψί που θα το έχετε καλύψει με λαδόκολλα, ακανόνιστα σχήματα με τη μαρέγκα και τα ψήνετε στο φούρνο τους 100°C για 1 ώρα περίπου. Σε μια φόρμα με σχήμα καρδιάς, βάζουμε μια φέτα παντεσπάνι, το ραντίζετε με το σιρόπι και απλώνετε την γκανάς με μια σπάτουλα. Τη πασπαλίζετε με καραμελωμένα αμύγδαλα και θρυμματισμένες μαρέγκες. Ακουλουθείτε την ίδια διαδικασία και τελειώνετε με γκανάς την οποία θα απλώσετε με σπάτουλα πολύ προσεχτικά. Τη βάζετε για 3 ώρες στην κατάψυξη, την ξεφορμάρετε και την καλύπτετε με λίγη γκανάς που θα τη λιώσετε στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει σαν γλάσο. Γαρνίρετε σύμφωνα με την προτίμησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου