Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Κέικ αµυγδάλου µε µήλα και σος καραµέλα γάλακτος




Keik-amugdalou-me-mila-sos-karamela-galaktos
  • 250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμ. ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • 200 γραμμ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες
  • Για τη σος καραμέλα γάλακτος
  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 100 ml γάλα εβαπορέ
  • 125 γραμμ. καστανή ζάχαρη
 
Για τη σος: Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη σος σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά έως ότου πάρει τη μορφή σιροπιού. Την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας πότε πότε.
Για το κέικ: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το φτερό του κέικ μέχρι να κρεμώσουν και να αφρατέψουν. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό στο μείγμα περιμένουμε να ομογενοποιηθεί (να το απορροφήσει καλά το μείγμα) και έπειτα προσθέτουμε το επόμενο. Ρίχνουμε το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Τέλος, προσθέτουμε τη  σκόνη αμυγδαλόψιχας και το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία φόρμα δαχτυλίδι (χωρίς τρύπα στη μέση, με αποσπώμενη βάση 22 εκ.). Αδειάζουμε το κέικ και στρώνουμε επάνω του κυκλικά τις φέτες μήλου. Ψήνουμε το κέικ σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Αν το κέικ αρχίσει να ροδίζει γρήγορα από πάνω, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο έως ότου όταν μπήγουμε τη μύτη του μαχαιριού να βγαίνει καθαρή ή στεγνή από ζύμη. Αφού ψηθεί το αφήνουμε στη φόρμα για 5΄ και έπειτα ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε το κέικ με τη σος καραμέλα γάλακτος.

μερίδες 10
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 75 λεπτά

  • 250 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμ. ζάχαρη
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 75 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • 200 γραμμ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε φέτες
  • Για τη σος καραμέλα γάλακτος
  • 50 γραμμ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 100 ml γάλα εβαπορέ
  • 125 γραμμ. καστανή ζάχαρη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου