Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ψητά δαμάσκηνα με κρέμα αμυγδάλου

Υλικά


  • 16 φρέσκα δαμάσκηνα
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 125 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • Για την παγωμένη κρέμα αμυγδάλου
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 40 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 3/4 φλ. τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
  • .
  • Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε την κρέμα αμυγδάλου: Ντύνουμε με μεβράνη μία μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 14x20 εκ. Σε μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι προσθέτουμε στο μείγμα την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα (πούδρα) και το φιλέ αμυγδάλου. Το αδειάζουμε στη φόρμα, καλύπτουμε με μεμβράνη και το παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει, περίπου 3 ώρες.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σταυρωτά τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε ταψάκι με τη χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω. Χαράζουμε και το μπαστουνάκι βανίλιας στη μέση και το βάζουμε ανάμεσα στα δαμάσκηνα. Περιχύνουμε τα φρούτα με το κρασί και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε για 30΄ αλείφοντας ενδιάμεσα τα δαμάσκηνα με πινελάκι με τα υγρά του ταψιού.
3. Αφαιρούμε τη βανίλια. Αφού ψηθούν τα δαμάσκηνα, τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
4. Ξεφορμάρουμε την παγωμένη κρέμα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και την κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε από 2 φέτες και 2 δαμάσκηνα σε κάθε πιάτο. Περιχύνουμε το όλο γλυκό με το κόκκινο σιρόπι τους.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου