Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ροδάκινα ποσέ σε σιρόπι αμαρέτο με παγωτό και πραλίνα αμυγδάλου

  • 8 λευκόσαρκα ή κίτρινα ροδάκινα (όσο πιο ροζ είναι η φλούδα του φρούτου τόσο πιο ροζ θα βγει το χρώμα του σιροπιού)
  • 3 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα λικέρ αμαρέτο
Εκτέλεση:

Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε πλατειά κατσαρόλα να βράσει για 5 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το λικέρ και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο – το σιρόπι να κάνει μικρές φούσκες.
Κόψτε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και βάλτε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στην κατσαρόλα.
Σκεπάστε τα με ένα πιάτο να μένουν βυθισμένα στο σιρόπι εντελώς (αλλιώς κάνουν δυσχρωμίες). Αν δεν χωρούν σε μια κατσαρόλα, μαγειρέψτε τα σε δύο δόσεις. Θέλουν περίπου 5 λεπτά ποσάρισμα.
Βγάλτε το πιάτο και ελέξτε τρυπώντας με ένα πηρούνι από την εσωτερική μεριά του φρούτου αν είναι τρυφερό.
Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίστε με την επόμενη δόση. Όταν έχουν κρυώσει μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα τους, αν θέλετε. Τώρα έχετε δύο επιλογές:
1. Κονσερβοποιείτε τα φρούτα, βάζοντάς τα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας με το καυτό σιρόπι, κλείνοντας με τα καπάκια και αναποδογυρίζοντας μέχρι να κρυώσουν.
2. Τα καταναλώνετε μέσα στις επόμενες 5 μέρες, διατηρώντας τα φρούτα στο σιρόπι τους στο ψυγείο.
Μπορείτε να τα σερβίρετε:
α. παρέα στο δίσκο των τυριών
β. παρέα με το παγωτό
γ. αν έχετε ανοικτό bbq, να τα ζεστάνετε ή να τα καραμελώσετε πριν τα σερβίρετε
Το υπόλοιπο σιρόπι μπορείτε να το καταψύξετε μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο ποσάρισμα.
Τα ροδάκινα της πρώτης φωτογραφίας έχουν ζεσταθεί και καραμελώσει στο γκριλ, πριν ακουμπήσω πάνω τους δυό μπάλλες παγωτό βανίλια, περιχύσω με το ροζέ συμπυκνωμένο σιροπάκι τους και πασπαλίσω με λεπτοσπασμένη πραλίνα αμυγδάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου