Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Dulce de leche

Υλικά
  • 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
Μερίδες 400 γρ.
Προετοιμασία Αναμονή 1 - 2 ώρες Μαγείρεμα 3 ώρες
Διαδικασία Αφαιρούμε το χαρτί που τυλίγει την κονσέρβα, ώστε να μείνει μόνο το τενεκεδένιο κουτί. Δεν το ανοίγουμε. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε μέσα την κονσέρβα, ξαπλωτά· θα πρέπει να βυθίζεται όλη μέσα στο νερό (φωτ. 1).

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το ζαχαρούχο να βράσει μέσα στο νερό για 3 ώρες, σε δυνατή φωτιά (φωτ. 2). Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, επομένως το νερό θα εξατμίζεται γρήγορα. Φροντίζουμε όμως να συμπληρώνουμε όποτε χρειάζεται, ώστε η κονσέρβα να είναι πάντα καλυμμένη με νερό. Για να μην διακόπτουμε τον βρασμό, καλό είναι να προσθέτουμε βραστό νερό.

Μόλις περάσουν οι τρεις ώρες, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε την κονσέρβα μέσα στην κατσαρόλα με το βραστό νερό, για 1 - 2 ώρες, μέχρι να κρυώσει τελείως τόσο το νερό όσο και η κονσέρβα. Αυτό το κάνουμε για να κρυώσει σταδιακά, γιατί αν προσπαθήσουμε να την ψύξουμε απότομα π.χ. κάτω από κρύο νερό ή εκτός της κατσαρόλας, θα «σκάσει».
Όταν την ανοίξουμε, αδειάζουμε το περιεχόμενό της σε ένα βάζο ή σε πλαστικό δοχείο τροφίμων με καπάκι, και το διατηρούμε στο ψυγείο.
 

Συμβουλές Dulce de leche σημαίνει «γλυκό γάλα». Είναι μια καραμέλα γάλακτος που χρησιμοποείται ως άλειμμα ή ως πρώτη ύλη για άλλα γλυκά: γίνεται δηλαδή βάση για γεμίσεις τούρτας και  τάρτας, μπαίνει σε γεμιστά μπισκότα ή συνοδεύει κέικ, παγωτά κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου