Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ
1.000 γρ. πορτοκάλια (με τη φλούδα)
600 γρ. μανταρίνια (με τη φλούδα)
400 γρ. περγαμόντο (μόνον τη σάρκα)
2.100 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
χυμό από 2 λεμόνια
2 ποτήρια νερό


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Βάζουμε τα πορτοκάλια  σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο.
Ξαναβράζουμε τα πορτοκάλια για άλλα 10 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία και αφού ρίξουμε το νερό, δοκιμάζουμε τα πορτοκάλια εάν έχουν ξεπικρίσει και δεν χρειάζεται ακόμη μια φορά η ίδια διαδικασία.
Εφόσον τα πορτοκάλια ξεπίκρισαν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε, αφαιρούμε τις χοντρές ίνες τους και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
Τέλος τα βάζουμε στο multi και τα ψιλοκόβουμε αποφεύγοντας να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε φέτες και μετά σε κομματάκια, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν.
Τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια από τα περγαμόντα και τα βάζουμε στο multi.
Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια νερό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά τα εσπεριδοειδή να βράσουν για 30-40 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει.
Το πόση ώρα ακριβώς χρειάζεται η μαρμελάδα μας για να δέσει, εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού αλλά και το πόσο υγρό έχει.
Δηλαδή, εάν το ταψί μας έχει μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας, το "δέσιμο" χρειάζεται περισσότερη ώρα.
Ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο δηλαδή με μια ξύλινη κουτάλα χαράζουμε "έναν δρόμο" και εάν παραμείνει ανοιχτός, τότε το "δέσιμο" είναι εντάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου