Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Triffle με φρέσκα φρούτα κι ένα διαφορετικό σιρόπι

ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
4-5 φέτες πεπόνι σε κυβάκια
35-40 κεράσια χωρίς κουκούτσι (32 κομμένα στη μέση + 8 ολόκληρα )
10-12 βερίκοκα σε φετούλες
1 φακελάκι σαντιγύ με άρωμα βανίλιας, σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 lt γάλα
9 κοφτές κ.σ. κούσταρ πάουντερ
6-7 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
100 ml λευκό κρασί γλυκό Σάμος
100 ml σιρόπι γρεναδίνης
5 κ.σ. ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα
1 φακελάκι σαντιγύ με άρωμα βανίλιας, σε σκόνη
200 ml κρύο γάλα
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Σπασμένα  μπισκότα digestive

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε το γλυκό, βάζουμε τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε για να σερβίρουμε το γλυκό, στο ψυγείο, έτσι ώστε να είναι κρύα, όταν θα τα γεμίσουμε.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής *
Φτιάχνουμε πρώτα την κρέμα ζαχαροπλαστικής, βάζοντας τα 2/3 του γάλακτος να βράσει με τη ζάχαρη.
Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το κούσταρ και το ρίχνουμε στο γάλα που έβρασε.
Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου η κρέμα να πήξει.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού για να πάρει μιαν ελαφριά λεμονάτη γεύση που θα ενισχύσει τη γεύση και το άρωμα των φρούτων.
Για το σιρόπι *
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το κρασί, το σιρόπι γρεναδίνης και τη ζάχαρη και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να βράσει για 4-5 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Για το γαρνίρισμα
Χτυπάμε το γάλα με τη σκόνη σε μια σφιχτή σαντιγύ βανίλιας, που της χαρίζουμε επιπλέον άρωμα με ξύσμα από 1/2 λεμόνι.
Για τη σύνθεση του γλυκού *
Κόβουμε τα φρούτα σε κυβάκια και τα κεράσια στη μέση, αφού αφαιρέσουμε το κουκούτσι.
Αφαιρούμε το κουκούτσι και από μερικά κεράσια ολόκληρα, χωρίς να πειράξουμε το κοτσανάκι τους, για να τα χρησιμοποιήσουμε για το γαρνίρισμα (θέλουμε τόσα κεράσια όσες μερίδες έχουμε βγάλει).
Τώρα είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε τη γλυκιά μας verrines...
Μοιράζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στα ποτήρια.
Από πάνω βάζουμε τα κυβάκια των φρούτων.
Μετά, βάζουμε με κορνέ ή με κουτάλι (ανάλογα με το εμφανισιακό αποτέλεσμα που θέλουμε) μια ροζέτα σαντιγύ, φροντίζοντας αυτή να αφήνει γύρω γύρω ένα κενό για να προχωρήσει το σιρόπι, που θα ρίξουμε, μέχρι τα φρούτα.
Προσεκτικά, περιχύνουμε με το ήδη κρύο σιρόπι κρασιού.
Γαρνίρουμε με ένα από τα κερασάκια, που δεν έχουν κουκούτσι αλλά έχουν κοτσανάκι και ένα κομμάτι, ανέμελα σπασμένο μπισκότο digestive. 

TIPS
* Αποφεύγουμε να βάλουμε αβγά στην κρέμα ζαχαροπλαστικής για να είναι πιο ελαφριά και καλοκαιρινή, εάν όμως θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε τους κρόκους 2 αβγών.
* Προαιρετικά, στο σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε και ένα κομματάκι από ξυλάκι κανέλας, το οποίο θα αφαιρέσουμε μόλις αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά.
* Εάν θέλουμε να γεμίσουμε εντελώς το ποτήρι με μπόλικη σαντιγύ, μπορούμε να περιχύσουμε με σιρόπι τα φρούτα πριν να βάλουμε τη σαντιγύ, αφού όμως κρατήσουμε και λίγο για να ρίξουμε στο τέλος, επάνω στη σαντιγύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου