Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Κορμός (μωσαϊκό) μπόμπα με γλάσο




Υλικά
Το Σώμα
  • 250γρ Βούτυρο γάλακτος
  • 1 ποτ άχνη
  • 2 αυγά
  • 4 κ.σ κακαο κοσκινισμένο
  • 125 γρ κουβερτουρα λιωμένη
  • 1 φλ. Καφέ κονιακ
  • 1 κουπα καρυδι τριμμενο,
  • 1 κ αμύγδαλα καβουρντισμένα και τριμμένα (χοντροκομμένα)
  • 1. Πακ μπισκότα πτι μπερ
  • ½ φλυτζ γαλα
Το γλάσο (γκαναζ)
  • 125 ml κρ γάλακτος
  • 125 gr  κουβερτούρα 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε Μπώλ σπάμε τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με ττο ½ φλ γάλα.
Σε άλλο μπωλ ή μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τα αυγά , το κακάο, τη λειωμένη κουβερτούρα και το κονιάκ*
* Το κονιάκ μπορούμε να το έχουμε προσθέσει ήδη στη κουβερτούρα, όταν τη λειώνουμε σε μπεν μαρί.
Τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνουμε το μίγμα στο μπωλ με τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε.
Εχουμε έτοιμο ένα μπωλ σε σχήμα ημισφαιρίου το οποίο εσωτερικα έχουμε καλύψει με μεμβράνη. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα, καλύπτουμε από πάνω με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να σφίξει καλά.
Όταν συμβεί αυτό, ετοιμάζουμε το γλάσο: Ζεσταίνουμε την κρ γάλακτος και πριν βράσει σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα (125 γρ) σε κομμάτια, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λειώσει εντελώς και να ομογενοποιηθεί.*
*όσο περισσότερο την ανακατέψουμε τόσο πιο γυαλιστερη θα γίνει. Το ιδανικό είναι να την κρυώσουμε λίγο και να την ξαναζεστάνουμε ανακατεύοντας καλά και δυνατά-την ξανακρυώνουμε και την ξαναζεσταίνουμε (δυό τρείς φορές συνολικά)
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε σχάρα τοποθετούμε ανάποδα το μπωλ με το μιγμα ψυγείου και χτυπάμε ελαφρά για να ξεκολλήσει.  Αφαιρούμε τη μεμβράνη. Περιχύνουμε με το γλάσο προσέχοντας να πάει παντού, όσον το δυνατόν ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένο φυστίκι αιγίνης ή ό,τι άλλο γουστάρουμε.
Τοποθετούμε με προσοχή το γλυκό σε πιατέλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου