Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι

Κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι



Υλικά

Για 6-8 άτομα

4 κουταλιές του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 3/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουταλιές του γλυκού σόδα
3/4 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπες βούτυρο
1 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
2  αβγά, χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους
1 κούπα γιαούρτι
2  κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα κρεμόριο
5 κουταλιές του γλυκού άγλυκο κακάο
5 κουταλιές του γλυκού γάλα
5 κουταλιές του γλυκού χυμός πορτοκαλιού



 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε τη μαγειρική σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι, και προσέξτε να μη μείνουν σβολάκια. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε για 3 λεπτά με το φτερό και στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη, μέχρι να αφρατέψει.
 Κατόπιν βάζετε τα κροκάδια σταδιακά ή ένα - ένα και ενώνετε πολύ καλά το μείγμα. Χαμηλώνετε την σκάλα του μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι τμηματικά κι εναλλάξ με το γιαούρτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη και το κρεμόριο, σε σφιχτή και λεία μαρέγκα. Ενώνετε την μαρέγκα στο μείγμα κι ενσωματώνετε ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Χωρίζετε το μείγμα για κέικ ισόποσα, σε δύο μπολ.

Σε ένα λεκανάκι ή μπολ διαλύετε το κακάο με το γάλα κι ανακατεύετε πολύ καλά. Κατόπιν ρίχνετε αυτό το σοκολατένιο μείγμα στο ένα μπολ και προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού στο άλλο μπολ. Μ’ αυτό τον τρόπο έχουν σχηματιστεί δύο μείγματα, το ένα με κακάο και το άλλο με πορτοκάλι.

Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή ορθογώνια. Ότι επιθυμείτε.
Γεμίζετε με το σοκολατένιο μείγμα κι από πάνω ρίχνετε το λευκό  μείγμα για κέικ. Προσοχή δεν ανακατεύετε ακόμη! Με ένα ίσιο μαχαίρι ή πιρούνι, σχεδιάζετε κυματάκια μέσα στην κρέμα, έτσι ώστε να πετύχετε την μαρμπρέ όψη στο κέικ μου.
Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 50 με 55 λεπτά.

Συνοδέψτε το με παγωτό με μέλι και καρύδια και καφέ με κανέλα και μπαχάρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου