Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

μαρμελάδα ροδάκινο
Συνήθως οι μαρμελάδες ροδάκινο είναι λίγο «βαρετές». Η γεύση του πορτοκαλιού και του λεμονιού έρχονται να εκπλήξουν ευχάριστα και να δημιουργήσουν μία ακόμη νόστιμη μαρμελάδα. Διαλέξτε ώριμα ροδάκινα από την πανέμορφη Νάουσα και κλείστε τη Βόρεια Ελλάδα σε πολλά βάζα.
ΥΛΙΚΑ
1,4 κιλά ώριμα ροδάκινα
1 κιλό άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
1 μικρό πορτοκάλι
1 μικρό λεμόνι
πηκτίνη σε σκόνη (θα τη βρείτε στο σούπερ μάρκετ) τη δοσολογία θα τη βρείτε γραμμένη στο κουτί (για κάθε διαφορετική μάρκα η αναλογία ποικίλει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε και κόψτε το πορτοκάλι και το λεμόνι στα τέσσερα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε τα σε πολύ λεπτές φέτες. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάλτε το πορτοκάλι, το λεμόνι και το νερό, σκεπάστε την κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά σιγοβράστε το μίγμα για 20 λεπτά και στη συνέχεια περάστε το μίγμα από ένα σουρωτήρι. Τα στέρεα κομμάτια δεν θα τα χρειαστείτε.
Ξεφλουδίστε, και κόψτε τα ροδάκινα σε μικρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το υγρό από το μίγμα πορτοκαλιού- λεμονιού και τα κομμένα ροδάκινα. Σιγοβράστε για λίγα λεπτά. Εντωμεταξύ αναμείξτε την πηκτίνη με το ¼ της ζάχαρης και κρατήστε το μίγμα ξεχωριστά από την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέστε το μίγμα πηκτίνης- ζάχαρης στην κατσαρόλα, αυξήστε τη φωτιά και φέρτε σε πλήρη βρασμό το μίγμα. Προσθέστε και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύοντας συνεχώς βράστε δυνατά τη μαρμελάδα για ένα ακόμη λεπτό. Απομακρύνετέ την από τη φωτιά. Αν σχηματιστεί πολύς αφρός, αφαιρέστε τον με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Ελέγξτε την πυκνότητα της μαρμελάδας ως εξής: έχετε ένα κουτάλι σούπας μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Πάρτε μισή κουταλιά από τη μαρμελάδα και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι όσο πηκτή επιθυμείτε, είναι έτοιμη. Αλλιώς προσθέστε ακόμη λίγη πηκτίνη και βράστε την για ένα ακόμη λεπτό.
Αφήστε τη μαρμελάδα να «σταθεί» για 5 λεπτά προτού γεμίσετε τα βάζα, αφήνοντας περίπου ½ εκατοστό κενό από το καπάκι. Μην ξεχνάτε ότι τόσο τα βάζα όσο και τα καπάκια πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, αποστειρωμένα (τα βράζουμε σε νερό) και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε τα ζεματάτε με καυτό νερό και τα βάζετε ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Κλείστε τα βάζα με τα καπάκια και παστεριώστε τα στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από τα καπάκια και βράστε τα για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός). Ξεκινήστε να βγάζετε ένα- ένα τα βάζα από την κατσαρόλα μετά το πέρας των αρχικών 5 λεπτών. Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
Tip: -Αν σας αρέσει μπορείτε το πορτοκάλι και το λεμόνι να τα ψιλοκόψετε μαζί με τη φλούδα τους και να μην τα αφαιρέσετε, να συνεχίσετε κανονικά τη συνταγή και να τα ενσωματώσετε έτσι στην μαρμελάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου