Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΓΛΥΦΙΤΖΟΥΡΙΑ

  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 200 γραμ. γλυκόζη
  • 200 γραμ. νερό
  • 1 βανίλια (προαιρετικό)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)
  • χρωματιστές πέρλες ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό), και
  • ξύλινα στικάκια (πήρα αυτά που φτιάχνουν τα σουβλάκια και έκοψα τη μυτερή τους πλευρά)
 Έβαλα τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το νερό και τη βανίλια στην κατσαρόλα για να βράσουν. Είναι σημαντικό να μην ανακατέψετε καθόλου το μείγμα! Όταν βράσει καλά έκανα αρκετές δοκιμές για να δω εάν η καραμέλα είναι έτοιμη! Σ’ ένα ποτήρι νερό έριχνα με ένα μικρό κουταλάκι λίγο από το σιρόπι. Όταν έβλεπα ότι διαλυόταν συνέχιζα με το βράσιμο.Όταν η καραμέλα κρυστάλλιασε μέσα στο νερό, ήταν έτοιμη :-) Το κατέβασα από τη φωτιά και το άφησα για 1 λεπτό να ηρεμήσει.Τοποθέτησα σε δροσερή επιφάνεια (πάνω στον πάγκο της κουζίνας) λαδόκολες και στη συνέχεια με μια κουτάλα έριχνα πάνω την καραμέλα! Αμέσως μετά έβαλα ένα ένα τα ξυλάκια και τα στριφογυρνούσα μέσα στην καραμέλα για να κολλήσουν καλά! Καλό είναι να βάζετε αμέσως το ξυλάκι για να μην προλάβει να κρυώσει.
Σε ότι αφορά το χρώμα, επειδή εγώ χρησιμοποιώ πάστα χρώματος, τη διάλυσα μέσα σε νερό και την έριξα κατευθείαν πάνω στο γλειφιτζούρι όσο ήταν ζεστό! Καλύτερα βέβαια είναι το χρώμα να μπει μαζί με το μείγμα στην κατσαρόλα. Όμως επειδή ήταν πάστα και δεν ήξερα τι θα συμβεί (συνήθως μπαίνει ρευστό χρώμα), προτίμησα να το ρίξω μετά. Και το αποτέλεσμα δεν με αδίκησε ;-)
Έριξα και από πάνω λίγες χρωματιστές πέρλες ζαχαροπλαστικής και περίμενα να στεγνώσουν! Στην αρχή φοβήθηκα μήπως και το χρώμα ξεβάψει μέσα στο στόμα, αλλά όλα μια χαρά! Ίσα ίσα που και το γλειφιτζούρι είχε και ένα όμορφο χρωματικό αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου